Szeghalmi Anita

Mit jelent az "énidő" egy sikeres nő életében...

2017. március 28. - C.D.T.

Ma felébredtem, belenéztem a tükörbe és azt mondtam, megállj, nincs tovább. Azonnal kérek egy időpontot, a fodrászhoz, a masszőrhöz, a kozmetikushoz és valami mentorhoz, aki segít rendezni az életem. Hetek óta vágyom egy jó futásra a parkban,  egy szabadnapra, hogy legyen időm lomtalanítani a lakást, egy beszélgetésre a barátnőimmel, de esélytelen.  Ahogy magamra nézek, egy  forró fürdővel, finom borral és a kedvenc könyvemmel a kezemben is  beérném. Azt érzem, hogy az “énidőm” valahol a pince legmélyére bújt előlem és a mindennapok édes terhe a vállamon, a hátamon a lelkemen, de legfőképpen a szemem alatt egy nagy táskában összegyűlve éktelenkedik, pihenésért kiáltva.

q27a1592.jpg

Férj, gyerek, két macska, egy kutya, valamint a háztartás a mindennapi rutin.  Persze édes “teher” ez és soha nem cserélném el semmiért, na de hogy csinálja mindezt az, akinek több gyereke van? Akinek a karrierje az egekben szárnyal?  Sport, hobbi és barátnők a család mellett? Minderre idő és energia?

Azt hiszem, Király Nórától a XI. kerület alpolgármester asszonyától csak tanulni lehet.
A legfontosabbnak azt tartja, hogy 5 gyermeknek is életet adhatott, de a család mellett sokat jelent számára a karrierje is, miközben elkötelezett híve az egészséges életmódnak. Azt vallja, hogy a női test és lélek harmóniája az alapja a család kiegyensúlyozott működésének.

Ezért megálmodta és meg is valósította a Láthatatlan munka világnapja alkalmából, a Szépség Egészség és Stílus estet, nem is egy, egyszerre három helyszínen.

Vele készült riportunkat ajánlom minden nőnek kötelező olvasmányul.

Hogyan jött az ötlet a Szépség- és Stílus Est-re?

Egy kedves ismerősöm mesélt egy budaörsi rendezvényről, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és egyből azt éreztem, hogy én is szeretnék egy ilyen eseményt. Pár hónappal ezelőtt leültünk hosszabban is beszélgetni a témáról, és nagyon hamar egymásra hangolódtunk: jöttek a jobbnál jobb javaslatok, és végül úgy döntöttünk, hogy nemcsak egy helyszínen, hanem egyből három esemény keretein belül valósítjuk meg ezt a remek ötletet.

q27a1561.jpg

Kik segítenek ennek megvalósításában?

Szerencsére remek csapat áll mögöttem, nélkülük semmire se mennék. Az újbudai helyszín mellett, Csepel és a XVI. kerület női önkormányzati képviselői is nagy örömmel fogadták a megkeresésemet. Biztos vagyok benne, hogy egy sikeres női rendezvénysorozatot tudunk majd együtt, közösen megvalósítani.

Milyen helyszíneken fogadjátok az anyukákat?

A nagy lelkesedésünkre való tekintettel három helyszínen fogadjuk majd a hölgyeket: Újbudán a B32 Galéria és Kultúrtér falain belül,  Csepelen a Királyerdei Művelődési Házban, a XVI. kerületben pedig az Erzsébetligeti Színházban. Mindhárom helyszín jól megközelíthető, ideális a párhuzamos programok megszervezéséhez.

Ötgyermekes anyukaként mit tanácsolsz azoknak az édesanyáknak, akik úgy érzik, semmi idejük nincs, főként önmagukra sajnálják az időt?

Minden nőnek, minden édesanyának szüksége van „énidőre”, különben egy idő után besokall, ideges lesz, ingerült a gyerekével, a környezetével. Ez senkinek se jó, ezért tartom fontosnak, hogy néha lazítsunk. Nekem a kikapcsolódást a rendszeres sport, a testmozgás jelenti. Ezt ugyanúgy beleillesztem az időmbe, mint a munkát vagy a gyerekek különórára hordását. Nem mondom, hogy könnyű megoldani, de logisztikában és az időbeosztásban nagyon jó vagyok. Természetesen nagyon szerencsésnek is mondhatom magam, hiszen rengeteg segítségem van nyugdíjas szüleim, testvéreim, férjem személyeiben. Nélkülük én sem bírnék ennyi mindent belepréselni a nap 24 órájába.

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő, ezt megfordítva is igaz, hiszen a Te sikereid mögött is ott áll egy férfi. Férjed hogyan tud támogatni? Lelkileg is mindenben melletted áll? Jut elég időd a Családodra, önmagadra?

Teljesen egyetértek ezzel a mondással, természetesen mellettem is ott áll a férjem, aki mindenben támogat: ha kell, hazaugrik, és vigyáz az öt gyermekünkre, hogy én dolgozni vagy sportolni tudjak menni. Ha kell, tanácsokat ad, ha kell, koncepciókat ír nekem, de a legfontosabb, hogy valódi társam, lelki támaszom. A napi időbeosztásomban első helyen van a családom, hét közben kevesebbet tudunk együtt lenni, hiszen mindenki dolgozik, iskolában van, különórákon, majd jön a napi esti rutin. Hétvégente viszont sokat vagyunk együtt, és törekszünk a minőségi együtt töltött időre.

q27a1668.jpg

Mit üzensz a fiataloknak a családalapítást illetően?

Mindenkit arra bíztatok, hogy ne féljenek, minél fiatalabb korban vágjanak bele ebbe a nagy kalandba. Házasodjanak, vállaljanak gyermekeket, alapítsanak családot, hiszen akkor teljesedik ki majd csak igazán az életük. Sok lemondás és munka, de közben hatalmas boldogság és örömforrás a gyermeknevelés. A Kormány intézkedéseinek köszönhetően ma Európában egyedülálló családtámogatási rendszer várja a fiatal párokat, így az anyagi megterhelés is jóval kisebb, mint a 2010 előtti időszakban. A Gyed-extra, a Nők 40 program, a CSOK, a családi adókedvezmény, a friss házasok adókedvezménye, az ingyenes tankönyv, a költségmentes óvodai étkezés mind hozzájárul ahhoz, hogy még több kisbaba szülessen Magyarországon.

Hogyan tudsz egy kis szabadidőt varázsolni önmagadnak? Azt az időt mivel töltöd?

Logisztikával és családi segítség igénybevételével heti ötször sportolok, ami feltölt energiával, és fitten tart. Ha néha-néha a férjemmel kettesben el tudunk lógni otthonról, akkor is a közös sportot választjuk a mozi, a romantikus vacsora vagy a bulizás helyett.

Mit jelent számodra az anyaság?

Nagyon szerencsés vagyok, mert szerető, harmonikus családban nevelkedtem. A szüleim, testvéreim a biztos mentsváraim. A jó példát látva, kislánykorom óta én is nagycsaládban képzeltem el az életemet. A tanulmányaim után lendületesen, szenvedéllyel kezdtem dolgozni, és napi rendszerességgel sportoltam. Ekkor bár nagyon boldog voltam, mégsem éreztem teljesnek az életemet, hiszen hiányzott belőle a saját család, a gyerekek. A férjemmel való találkozás szerelem volt első látásra, ráadásul ő is sok gyermeket szeretett volna, és hasonlóan aktív életet élt, mint én, úgyhogy nem volt kérdés, hogy mi egy pár leszünk. Hamarosan összeházasodtunk, majd, ahogy megálmodtuk, érkeztek is a gyermekeink: Andris 2007-ben, Balázs 2008-ban, Zsuzsanna 2010-ben, Julianna 2012-ben és Krisztina 2015-ben. Így tehát néhány év alatt ötgyermekes anyuka lettem, ami hatalmas boldogsággal, és persze sok-sok kihívással jár. Bár a családomtól és a férjemtől nagyon sok segítséget kapok, azért nagyon elfáradok egy-egy hosszú hétvége után. De azonnal elfelejtem a fogzástól átvirrasztott éjszakákat, a tejlázat, a civakodásokat, a ragacsos maszatot a fehér kabátomon, amikor kapok egy-egy ákom-bákom szívecske rajzot, egy meglepi homoktortát, vagy belesve a szobába, azt látom, hogy a nagyobbak épp tanítgatják a kicsiket társasozni. A családom tehát a legfontosabb számomra, de mivel a munkám nélkül nem lenne teljes az életem, mindvégig elláttam az önkormányzati képviselői és - két éve már - az alpolgármesteri feladataimat is, ráadásul a sportot sem hanyagoltam el. Ha lemerít az egyik hivatás, feltölt a másik.

 img_9461.JPG

Ahogy ezeket a sorokat olvasom, arra gondolok, hogy milyen fontos az összefogás és a család szerepe. Segítenek a nagyszülők a testvérek és nem utolsó sorban a férj. Ilyen összefogás és logisztika a kulcsa a sikeres nőnek. Megvalósítható? Íme egy élő példa. Nőtársaim, vegyük kezünkbe az életünket, tervezzünk és kivitelezzünk úgy, hogy ne szorítsuk magunkat háttérbe. Hiszen a fent említett szerepek mellett, az “énidő” az egyik legfontosabb időtöltés a világon. Erőt és energiát nyerünk belőle, melyet visszafordítva a mindennapokba, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet teremthetünk mindannyiunk számára.

 

 

https://www.facebook.com/ficsak

 

/képek:CDT Kreatív Ügynökség/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cdthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8112375315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.