Szeghalmi Anita

Hómenők kupa Magyarország első számú gyereksíversenye.

2017. február 12. - C.D.T.

Ma Magyarországon a második legnépszerűbb sport a síelés. Évről évre nyílnak a síiskolák és ez által az oktatási és utazási lehetőségek elérhetővé válnak. A gyermekek országos szinten, több clubnál sajátíthatják el a sí és a snowboard szeretetét. Akik tehetségesebbek, vagy úgy érzik, komolyabban űznék ezt a sportot, csatlakozhatnak a választott club versenycsapatához. Ez nem azt jelenti, hogy úgynevezett amatőr szinten nem mérhetik össze tudásukat, csak a clubok versenycsapata lehetőséget biztosít a magyar illetve külföldi, többnyire Ausztriában megrendezett versenyeken való részvételhez. Viszont ez a sorozat, bárki számára nyitott volt. Egymás mellett versenyezhetett a profi és az amatőr jelentkező egyaránt. Székely Zoltánnal a Freerideclub egyesület egyik vezetőjével a Hómenők kupa megálmodójával és egyben főszervezőjével beszélgettem, Magyarország első számú gyereksíverseny kupasorozatáról.

 

 _27a0723.jpg

Hogyan jött az ötlet, hogy a Freerideclub saját kupasorozatot indít, Hómenők néven?

2012-ben amatőr műanyagpályás versenysorozat indult, a hazai síiskolákban, ami az évek alatt kinőtte magát. Folyamatosan nőtt a nevezők létszáma, a tavalyi évben közel kétszáz óvodás és kisiskolás korú gyermek vett részt a versenyeken. Átlagosan ötven nyolcvan méter hosszúságú műanyag pályán megrendezett, négy nyolc kapus versenyről beszélünk. Ezeknek a gyerekeknek nem volt itthoni havas versenyzési lehetőség, bár az igény meg volt rá. Két választásuk volt, vagy nem indultak a versenyen, vagy csak az Ausztriában, a sí szövetség által megrendezésre kerülő, olykor színvonaltalan megmérettetésre volt lehetőségük.
A nem versenycsapatba tartozó gyermekek, akiknek a havas napok száma alacsony, avagy a „hobbi síelők”, versenyzési élménye alacsony, a versenycsapatos gyermekek között. Tapasztalatukat, tudásukat összehasonlítani nem lehet, főleg egy ilyen nem kevés költséggel járó, külföldön megrendezett versenyen. Így jött az ötlet, hogy rendezzünk egy hazai kupasorozatot.

_27a8990.jpg

Milyen előkészület előzte meg a sorozatot?

A tavalyi évben rendeztünk egy Hómenők kupa futamot, ami egy alkalomból állt. Erre felbuzdulva, szükségét láttuk, hogy komolyan véve ezt a lehetőséget, egy kupasorozatot indítsunk. El is kezdtük az előkészületet, amely közel egy évig tartott.

Kiknek a támogatásával jöhetett létre?

A verseny fő szponzora az 576 Kbyte volt, akik a sport szeretetüket megmutatva, támogatták ötletünket. Valamint a Mondial Assistance  a Porsche Hungária a PNGN és a Riska álltak az esemény mellé. Nélkülük ez a rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre.

Mik voltak az elsődleges szempontok?

Célunk az volt, hogy egymás mellett, egy versenyen, külön értékelve tudjanak indulni a hobby és a profi síelők, hazai sípályán. Fontos kiemelni, hogy Eplény közel másfél órára helyezkedik el Budapesttől, így elérhető volt a fővárosi, de a vidéki indulók számára egyaránt. A nevezési díjba beépítettük az aznapi lift jegyet, így tulajdonképpen, egy napi élmény árával versenyezhettek a gyermekek. Nem titok, hogy céljaink egyike, felkelteni a versenyzés iránti vágyat a gyerek körében. Miklós Edit népszerűségének hála, egyre többen érdeklődnek a sport iránt. A Hómenők kupa pedig egy kiváló alkalom, hogy felmérjék tudásukat, mielőtt versenyzőkké válnak.

 q27a9507.jpg

A helyszínválasztás szerepe?

Olyan hazai sí centrumot kerestünk, ami megfelelő infrastruktúrával és hó gyártó kapacitással rendelkezik, egy ilyen színvonalú verseny megrendezéséhez. Két helyszín jött szóba. Azért esett Intersport Síaréna Eplényre a választás, mert kellő rugalmassággal és nyitottsággal álltak a sorozathoz.

Ki volt a célközönség?

Elsősorban a 2000 és 2012 között született gyerekek, 15 fiú és 15 lány kategóriában, amatőr és versenyző egyaránt.

Hány gyerek indult?

Közel kétszázötven vett részt a sorozaton.  Ez a létszám számunkra is meglepő, de biztosított minket arról, hogy szükség van egy ilyen kupasorozatra az országban.

 q27a9113.jpg

Hogyan lehetett regisztrálni, és kik jelentkezhettek?

Létrehoztunk egy felületet www.homenok.hu néven, ahova online lehetett regisztrálni egyénileg, vagy akár csapatban is.

Mik voltak a tapasztalatok?

A visszajelzések pozitívak, mind a hobbi mind a versenyző kategóriában egyaránt. A szülők és az oktatók megelégedése és köszönetnyilvánítása a mai napig kísér minket.

Lesz e folytatás és mik az elképzelések?

Természetesen lesz folytatás. Már most készülünk a jövő évi versenyre, hogy a Hómenők kupa egy évről évre visszatérő hazai sorozattá nője ki magát. Szeretnénk új helyszíneket is bevonni. Terveink között szerepel egy külföldi finálé, amivel a versenyszezont meghosszabbítanánk.
A speeker jelenlétét, egy élő, azaz live közvetítéssel párosítanánk, hogy az otthonról izguló családtagok is követni tudják az eseményt.

 _27a9671.jpg

Azt hiszem köszönettel tartozunk ennek a klubnak, hiszen olyan lehetőséget biztosítottak és biztosítanak gyermekeink számára, ami eddig nem volt elérhető. Népszerűsíteni a hazai klubokat, pályákat, ezt a gyönyörű sportot és mindenekelőtt a hó a hegyek és a természet adta szeretet és életérzést, mindenképpen tiszteletre méltó.
Érdeklődjetek a www.freeridclub.hu, vagy a fent említett Hómenők oldalon tudtok.
Várunk benneteket jövőre sok szeretettel és ne feledjétek, hej hó sízni jó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cdthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2412252508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.