Szeghalmi Anita

Egy csipetnyi "Kanári szigetek" avagy, 3 mediterrán íz a konyhádban

2016. augusztus 20. - C.D.T.

Tenerife, Gran Canaria, La Palma, három gyönyörű hely és kultúra a Kanári szigetek hét csodálatos szigetvilága közül.
Bár egymáshoz közel fekszenek, mégis van valami más, valami egyedi mindegyikben, ami semmihez sem fogható.
Három hetes családi nyaralásunk, három állomásának élményeit soha nem feledjük, mégis a legfontosabb, hogy együtt voltunk és mindazokat, amiket átéltünk, együtt élhettük át.

 tenerife.jpg

Tenerife
ahol a meseszép Loro park, a fantasztikus Siem park, a Teide, valamint a családi fürdőzésekhez kialakított gyönyörű partok látványával és élményeivel egy életre gazdagodtunk. Santa Cruz aranyhomokos partja, annak nyugodt vize, ahol csak napoztunk és pihentünk, mielőtt a komppal megkezdtük utunkat egy másik szigetre, egy új világba.

gran_canaria.jpg

Gran Canaria
a kezdő szörfösök szigete. Hatalmas, de mégis szelíd hullámok, melyek fehér habokkal csiklandozzák az óceán homokos partjait. Gyönyörű vad, eldugott domboldalai, kempingezők ezreit csalogatják, az év bármely szakában.
Hullámaiba napokra elvesztünk és élveztük a part menti forró homokot, mely ölében órákra megpihentünk.

la-palma-ss-04.jpg
La Palma
egy történelmi városokkal, épületekkel gazdag sziget, ahol a múzeumok és templomok káprázatos kulturális élményekkel gazdagítják szívünket és lelkünket egyaránt.
A Puerto de la Luz halászkikötő, ahol a helyiek zsákmányaikat árulva keresik meg a mindennapi betevőt. Árad belőlük a nyugalom és a béke, és mire vágyunk mi turisták, ha nem arra, hogy megleljük egy ilyen utazás során a belső békénket.
Hogy gazdagodjunk olyan élményekkel, amit a mindennapjainkban hasznosítani tudunk.
Utazásunk során sokat beszélgettünk szerelemről, házasságról, gyereknevelésről, munkáról és barátokról. Mikor belecsöppensz egy ilyen kultúrába, átértékeled a mindennapjaid, a fontossági sorrendet, munka és család közt. Felszívod magad mindezen élményekkel és mikor hazatérsz, más ember leszel.
Ezeken a helyeken, ezekben a kultúrákban, az egyik legfontosabb élmény az étel. Az úgynevezett helyi nevezetesség.  Hiszen egy finom falat, nemcsak a szemnek, a szájnak, de az egész lényednek ad örök élményt.

 hal.jpg

Tenerife

Sancocho-Canario
Egy helyi halétel, jam gyökérrel /édes burgonyával/ és mojomártással.
Elkészítése:
A halat fokhagymával, sóval, vajjal és kevés citrommal fűszerezzük, előmelegített sütőben
30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.
Az édes burgonyát felszeleteljük, csipetnyi vajon megpároljuk, kevés sóval ízesítjük.
A mojomártáshoz, két gerezd fokhagymát, egy teáskanál római köményt, egy teáskanál pirospaprikát, két teáskanál fehérborecetet és egy evőkanál forró vizet készítünk.
A fokhagymát a római köménnyel és a paprikával összeturmixoljuk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük az olajat, az ecetet és a forró vizet, majd ismételten erős fokozaton, öntetté turmixoljuk.
A halat a krumplival és a szósszal tálaljuk. A tányér szélén jól mutat, egy kis olivaolaj, kevés bazsalikomos paradicsommal.

  paella_uj.jpg

Gran Canaria

Az igazi spanyol Paella
Elkészítése:
Rizs, vöröshagyma, fokhagyma, húsleves alap, egy piros kaliforniai paprika, egy szál chorizo / spanyol kolbász/ zöldborsó, tenger gyümölcsei / kagyló, rák, polip, tintahal/ egy kis sáfrány, só és bors.
A hagymát megpirítjuk oliva olajon, hozzáadjuk a rizst és a fokhagymát. A lével felöntjük és fűszerezzük. Mikor a rizs félpuhára főtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a kolbászt és a tenger gyümölcseit. Nincs más dolgunk, mint készre főzni. Pihentetés után citrommal és friss petrezselyemmel tálaljuk.

 gazpacho_leves_uj.jpg
Las Palmas

Gazpacho, ami nem más, mint egy finom, hideg, spanyol zöldségleves.
Elkészítése:
Fél kiló érett paradicsom, két dl paradicsomlé, egy kis kígyó uborka, két db zöld kaliforniai paprika, két szál újhagyma, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál lime lé, két dl oliva olaj, egy dl borecet, fél liter víz, só, bors, két szelet kenyér.
A paradicsomokat és az uborkát meghámozzuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A kaliforniai paprikát felaprítjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük. A kenyeret felkockázzuk és egy tálba tesszük a zöldségekkel együtt.  Meglocsoljuk borecettel és egy dl oliva olajjal, egy éjszakára hűtőbe tesszük.  Másnap felöntjük a paradicsomlével és egy kevéske vízzel, majd összeturmixoljuk. Sóval, borssal és egy kevés lime-al ízesítjük.

Az édesanyám mikor gyerek voltam azt mondta. Azért fontos, hogy egy anya főzzön a konyhában, mert a családot a mai rohanó világban, hova máshova tudod leültetni, mint az asztal köré, egy finom étel fölé. Jókat beszélgetni, finom borokat inni, nevetni és enni, enni, enni…

Legyetek együtt és egyetek jókat.

 

-Sz.A.-

A bejegyzés trackback címe:

https://cdthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2110428332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.