Szeghalmi Anita

Street food Európában - 5 étel, amit feltétlenül ki kell próbálnod

2016. június 14. - C.D.T.

Itthon hatalmas kultusza van az utcán kapható finomságoknak : pizzaszeletek, hamburgerek, valamint az elmaradhatatlan gyros és szerencsére egyre több helyen fedezünk fel magyar ételeket is a kínálatban. De nézzük meg, melyek azok az ízek, melyeket feltétlenül meg kell kóstolnunk, ha külföldön járunk. 

eat.png

Németország és Ausztria : Gyors kolbászok, gyors büfék 

street1.jpg

Az lehet, hogy a német-ajkú népek lakta területeket közigazgatási határok választják el egymástól, egy dologban a pontosság mellett azonban ugyanazon a véleményen vannak : a kedvenc ételük a finom kolbász, amit nem árt, ha egy jó poha sör kísér le. Kolbászkákat áruló standokkal szinte mindenhol összefuthatunk járjunk akár Bécsben, akár Berlinben, vagy Frankfurtban. A különbség a tradicionális szószokban rejlik. Berlinben, a curry-vel ízesített curry wurst a meghatározó irány, míg a bécsi husit mustárral kísérik. 

Lengyelország: Perecek és óriás melegszendvicsek nélkül nincs se sétálóutca, se tér

street2.jpg

Az egy dolog, hogy a lengyelek akkora adagokat készítenek, hogy az itthoni mini bagettek elpirulnak egy krakkói melegszenya előtt, de az igazi tradicionális péksüti a perec és annak minden formája. A perec pedig akkor jó, ha igazán vastag, puha, meleg és finom. Legtöbbször magokkal, mákkal díszítik de találhatunk reszelt sajtos verziókat is. 

Csehország : Mint egy magyar vursliban, leszámítva a sonkát 

street3.png

Igen, a cseh utcákon és büfékben kapható étel pont egy adag sonkában különbözik a hazai strandokon, vásárokban kapható menütől. A prágai utcákon a kürtőskalács ezer verziójával találkozhatunk, többek közt azzal, amit egy nagy adag fagyival tesznek még édesebbé. A lángoshoz ketchupot és sajtot adnak a magyarok kedvenc sajtos-tejfölöse helyett, míg az igazi prágai sült és füstölt, vastag sonkaszeleteket mustárral és hatalmas szelet kenyérrel tálalják, papír tányéron. 

Olaszország: Ikonikus ízek piciben

street4.jpg

Olaszország és a pizza elválaszthatatlanok egymástól, olyannyira, hogy egy szeletet bárhol bekaphatsz, ha éppen valamelyik édes, középkorban vagy ókorban épült város utcáin andalogsz. A büfékben kapható pizzaszeletek azonban nem ugyanúgy készülnek, mint az éttermekben frissen szervírozottak: vastagabb a tésztájuk és szárazabbak is. 

Spanyolország : Édes, sós, tengeri 

street6.png

A spanyolok is élnek halnak az utcán is fogyasztható, könnyen elkészíthető ételekért. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte lehetetlen leírni az összeset. A legnépszerűbb természetesen a paella, mely nem elhanyagolható mennyiségű csirkehúsból, vagy nyúlhúsból, vagy tengeri halféléből és rizsből készül. A másik kedvelt sós finomság a liszttel készülő tortillas de camarones nevű falatka rákhússal. A szendvicsek és a sonkás megoldások, tapasok mellett az édes ízeket a churros képviseli, a sült tésztacső csokiba vagy lekvárba mártogatva. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cdthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr958808020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.