Szeghalmi Anita

A snowboardtól a pesti éjszakáig - riport Manninger Mátéval, a 4bro és az Ötkert egyik tulajdonosával

2016. április 20. - C.D.T.

Nem tudom mivel lehetne motiválni a mai fiatalokat, hiszen engem sem lehetett az én időmben. Nem gondolhatja senki komolyan, hogy tizenöt évesen bárki tudja, mi szeretne lenni valójában. A gyerekkorban gondolt tuti recept, mint mozdonyvezető, vagy tűzoltó, talán nem mindenki álma mire felnő. Na de akkor kiből lesz a cserebogár?

img_8024.jpg

Olyan fiatal vállalkozókat szeretnék elhozni nektek, akik sikeresek az üzleti életben, és olyan szemlélettel élik az életüket, ami minden képen példaértékű a feltörekvő generáció számára.

Kolbász nevű kutyájával érkezett meg az új 4bro-ba, hiszen hol lett volna a találkozó, ha nem a legújabb helyen amit nyitottak. Manninger Máté a 4bro Hungary Kft Ügyvezetője. Bob, Ötkert, Mazel Tov, és az új 4Bro üzemeltetőinek tagja, mely társaság meghatározó szerepet tölt be a budapesti éjszakai élet sűrűjében. 

Farmer, póló, keki zöld kabát és egy narancssárga kötött sapka volt rajta, majd mikor leült az asztalhoz egy teát rendelt. Először nem is értette mit szeretnénk Tőle, majd mikor elmagyaráztuk, lelkes egy órás beszélgetés következett. Elmesélte az utóbbi éveinek meghatározó lépéseit, mely utat bejárni, szemmel láthatóan Ő maga is igencsak élvezett.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végzett szociológia szakon. Gyerekkora óta Snowboardozik, nem kis eredményeket elérve. Beszélgetésünk közben sokszor említette a havat vagy a vizet, hiszen a szörf, ugyan olyan nagy szerelem mint a snowboard. A hihetetlen bulikat, amiket gyerekkori barátaival, később üzlettársaival szervezett és amiből kialakult a ma már sikeresen működő vállalkozás. 

manninger_lh_01.jpg

Abban az időszakban kezdte ezt a sportot űzni, mikor még a falusi gyerek álmodozott a nagy hegyekről és a még nagyobb hóról. Mindamellett, hogy sikeres sportoló vált belőle, ez a miliő hozta azt a fajta szabadságérzetet, ami talán ma is meghatározza az életét. 

Rengeteg partit szerveztek elsősorban maguk szórakoztatására. Kialakult egy baráti társaság, mely hamar kinőtte magát. Nevükhöz fűződik a Kamionosok és kurvák, a Snowboarding Closing nevű rendezvények, valamint számtalan felejthetetlen szilveszteri buli.  Egyenes út vezetett az első komoly megmérettetéshez, mely nem más mint a 4bro bisztró nyitása. Sokunk számára ismert és kedvelt hely a budapesti éjszakában, amire ma is szívesen gondolunk vissza, s mellyel a fiúk megalapozták nevüket a budapesti éjszakai életben. 

Mikor a buliélet a budai oldalról a pesti oldalra költözött, valamint a Romkert hanyatlásnak indult, új ötlet született. Egy nyitott szórakozóhely az akkoriban ismeretlen Zrínyi utcában, mely az Ötkert nevet kapta. Később téli nyári szórakozóhellyé avanzsálta magát, mely a mai napig számtalan fiatalnak ad otthont a hétvégi éjszakákra. 

manibig5.jpg 

Biztosan mindenki hallott már a Bob nevű, koktélbárnak megálmodott helyről. Egy saroknyira az Ötkerttől, még is egy teljesen más hangulat. A belváros első számú „before and after” klubja, mely nyáron gyakorlatilag egy minőségi utcabárrá alakulva ad otthont a koktél és a zene kedvelőinek, egyedi és minőségi szórakozást biztosítva a mai fiatalok számára.

Miközben sorolom a jobbnál jobb és sikeresebb vállalkozást, ne felejtsük el, hogy ezeknek működtetése komoly háttérfeladat. Minden helyre külön management felépítése szükséges. A felszolgálótól az üzletvezetőig, mindenki tökéletesen tudja mi a feladata. Hiszen a jól működő gépezetet látva ne gondoljuk, hogy ez varázsütésre terem. Komoly anyagi és még komolyabb erő és ötletforrás az, ami ezt lehetővé teszi. Sikerük titka, az összefogás és a kitartás egymás mellett és talán még az, hogy mindezt élvezetből teszik. 

 bob.jpg

Mazel Tov, egy kis izralei gasztrokultúra az Akácfa utcában. Innen emelnék ki egy étlapon található mondatot : „ Ha valóban szeretnéd átérezni a tel avivi konyha varázsát, érdemes többen összeülni egy asztalhoz, rendelni sok-sok finomságot, és a legfontosabb, megosztani azt az asztaltársasággal. Így lesz az egyszerű vacsorából, igazi jó hangulatú baráti és családi falatozás, amit a Mazel Tovban a legjobban szeretünk.”

Ez az amit ezek a fiúk tudnak, nem csak ételt, italt tenni az asztalra, hanem azt megszínezni és megízesíteni az élet apró örömeivel. Én magam is szeretettel járok erre a helyre, és élvezem annak nemes egyszerűségét és hangulatát. 

Mikor megnyitott az új 4brow Downtown, az elsők között voltam, akik átlépték a küszöbét. Közhely, de amiért szeretek ide járni, az az, hogy egy bakancsban, szakadt farmerban és egy pólóban is tökéletesen jól érzem magam. Nincs feszengés, nincs allűr. Azt érzem, hogy itt semmi más dolgom nincs, csak jól érezni magam és egy mozgalmas hét után kikapcsolódni. Itt gyűlnek össze a szörfös, deszkás, snowboardos haverok, így a sportos vonal, meghatározó szerepet tölt be. 

Az alagsorban megtalálható Aether nevű „zugklub” ad otthont az elektronikus zene kedvelőinek. Az első klub a klubban koncepció, ami igazán sikeresnek bizonyult. 

Végre egy hely a Gozsdu udvarban, ahova szívesen járunk és találkozunk régi arcokkal a budapesti éjszakából. 

4bro.jpg
Négy helyet soroltam fel, pedig még számtalan ötlet született és valósult meg. Hogy mi a különbség más vállalkozástól? –kérdeztem. Az érzés amit nyújt. –mondta Máté.

Rengeteg üzletemberrel hozott össze az élet és sokáig törtem magam hogy én is közéjük tartozzak. Találkozók, üzleti ebédek, kiskosztümben és makkos cipőben. Hallgatva a jobbnál jobb üzleti sikereiket, és hogy az mennyit hozott a konyhára. 

Miközben ezzel a fiatal sráccal beszéltünk, szó nem volt pénzről, vagy a szakmai sikerek anyagi vonzatáról. Elmesélte hogyan élt és szörfözött napi nyolc dollárból és hogyan dolgozott meg azért, hogy a legjobbak között snowboardozhasson a legjobb pályákon. Mikor a gyerekem, /vagy éppen a saját magam/ jövőjére gondolok, nem kívánok mást csak ezt. Lásson világot, élvezze az életet. Érje el a céljait, legyen boldog és sikeres. Életre az élet tanít és nem a mai oktatáspolitika. Boldogságra pedig a barátokkal megélt élmények, amik örökre megmaradnak. 

Visszatérve rá, hogy mivel motiváljuk a mai fiatalokat? hát ezzel. Hiszen ez egy jó példa arra, hogyan lett egy fiatal sportolóból, napjaink egyik legsikeresebb vállalkozó team tagja, megőrizve azt a gyermeki szerénységet, ami kihalófélben van ebben a világban. 

Mikor ezt a cikket hangosan felolvastam a tíz éves lányom megtapsolta...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cdthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr128639670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.