Szeghalmi Anita

Miért nem fogadjuk el, ha valaki ételallergiás?

2016. április 18. - C.D.T.

Klasszikus eset : farkaséhesen beülsz egy étterembe és megpróbálsz rendelni. De az a bökkenő, hogy gluténérzékeny vagy laktózérzékeny vagy és mindamellett, hogy  a szóba jöhető helyek fele kiesett még a pincér is beszól vagy előhozakodik valami sablonos dumával, hogy ez csak hiszti stb. Ő meg titokban allergológus, aki csak kísérletképpen pincérkedik. Mi pedig csak enni szeretnénk ... ja és igen, neki fizetni. 

food.jpeg

Hisztinek hisszük, vagy sem, rengeteg olyan ember van, aki valóban rosszul van, ha gluténtartalmú vagy laktóztartalmú ételeket fogyaszt. Persze, rengeteg oka lehet és tudjuk, hogy van, aki direkt felveszi, de az egyszerű tény egyszerű tény marad : rosszul van tőle, ezért nem akarja megenni. Ha azt el tudjuk fogadni, hogy valaki nem eszik húst vagy káposztát, mert nem szereti, akkor miért nem lehet azt is elfogadni, hogy valaki pont nem az egyik zöldséget akarja kihagyni az ételből, hanem azt amitől egész nap csikarni fog a hasa, hasmenése lesz vagy óriási pattanások keletkeznek a bőrén?

food_allergy.jpg

Ha valami nagy biznisz, az tetszik vagy nem, azt jelenti, hogy nagy igény van rá. Ha pedig ekkora az igény támad valamire az azt kellene, magával hozza, hogy a vendéglátóhelyek már csak a saját jól felfogott érdekükben elkezdenek alkalmazkodni. Szerencsére, sok olyan étterem és kávézó van, ahol nem okoz különösebb gondot, hogy valamit egy olyan serpenyőben készítsenek el, amiben előtte nem sütöttek rántott húst, vagy laktózmentes, esetleg növényi alapú tejet tartsanak. Ennek ellenére nagyon sokszor tapasztalom azt, amikor egy ételallergiás baráttal beülök egy haladó szelleműnek se csúfolható helyre, hogy fintorognak, negligálják  "jobb esetben" kinevetik ilyenkor, rosszabb esetben magasról tesznek arra, amit kért és ő annyira rosszul lesz, hogy haza kell mennie, még rosszabb esetben napokig otthon maradnia. Így maradnak el tárgyalások, üzletkötések, randevúk és baráti találkozók azért, mert valaki baromi okosnak vagy baromira feljebbvalónak gondolta magát. Kösz. 

Alapvetően el kellene fogadni mindenkit olyannak amilyen, vagy szépen arrébb menni. A vendéglátóiparban pedig a vendég igényeit kiszolgálni. Ha azt el tudod fogadni, hogy valaki nem szeret bizonyos helyekre menni, mert nem érzi jól magát ott vagy azt, hogy bizonyos ruhadarabok kényelmesek vagy kényelmetlenek számára, akkor azt is, hogy valamitől rosszul van, ezért nem akar belefutni. Egy tök egyszerű dologról beszélünk, amit sikerült jól felfújni és sikerült értelmetlen önérzeti kérdést kreálni belőle - pedig nem kellene annak lennie. 

gluten.jpg

Persze, tudjuk jól, hogy vannak akik valóban divatként kezelik és olyanok is, akik számára egyszerűen egészségesebb választásnak tűnik. Viszont, amikor az emberrel szemben állsz, sose tudhatod, hogy ő legszívesebben megenne egy hatalmas pizzát, de nem teheti vagy csak hódol a "hóbortjának", így jobb ha szépen ráhagyod, ahogy biztosan van olyan dolog is, amit rád is csak "rádhagynak"... 

A bejegyzés trackback címe:

https://cdthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr138587428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.